Pizzerie U Michala

Telefonická objednávka 720 331 871
do 45 - 90 minut
Příjem objednávek Dnes zavřeno
Rozvoz ZDARMA (Žďár a Hamry)
Menu
Nová malá lekce italštiny pro Vás

Nová malá lekce italštiny pro Vás

Itálie je země gurmánů, tak ji všichni máme v povědomí. Nejen těstoviny a pizza, ale i káva je italskou doménou. Tato lekce slouží k tomu, aby jste si v baru správně kávu objednali. ESPRESSO PICOLO tam nenajdete. Malé presíčko si objednáte pod názvem ESPRESSO RISTRETTO. Je to od slova STRETTO, to znamená úzké. RISTRETTO je česky velmi úzké. Naproti tomu preso s více vodou se jmenuje CAFFE LUNGO. Lungo znamená v češtině dlouhé. Čili italové dělají "velmi úzké" a "dlouhé kafe". Pak zde máme kávy s přívlastkem MACCHIATO. "Macchia" znamená v češtině flek. Čili to jsou kafe "flekatá". Když si objednáte CAFFE MACCHIATO dostanete espresso s malým množstvím mléka, doslova s flíčkem mléka. Objednáte-li si LATTE MACCHIATO dostanete sklenici horkého mléka s flíčkem kávy. Slovo CAPPUCCINO pochází od slova kapuce. Doslovně je to zdrobnělina, čili kapucka. Takové kafíčko určitě znáte. V itálii jej podávají i dětem vedle kakaa. Má kapuci z pěny. Latte macchiato a Cappuccino se podávají spíše po ránu. Čím více k večeru, tím je káva menší a silnější.
 
Přejeme Vám hezký den a nezapomeňte, že naše pizza je pro Vás "Fata con L'Amore" - vyrobená s láskou. Po ní si dáte dobrou kávu a den je hned lepší.
 
Vaši Michal a Radka z Pizzerie U MIchala

Pizzu zavážíme ZDARMA ve Žďáru nad Sázavou a do Hamrů nad Sázavou.
Příplatková taxa za dopravu mimo město je 8,-Kč/km. Zahrnuta je cesta k Vám i zpět. Rozvoz do obcí vzdálených nad 15 km závisí na dohodě s obsluhou pizzerie.