UPOZORNĚNÍ: Milí přátelé, máme pro Vás NOVINKU: Ochutnejte naše vynikající domácí makronky ♥️.  Beru na vědomí.

Pizzerie U Michala

Telefonická objednávka 720 331 871
do 45 - 90 minut
Příjem objednávek 1000 - 2030
Rozvoz ZDARMA (Žďár a Hamry)
Menu
Když se řekne pizza

Když se řekne pizza

Slavné období pizzy začalo přibližně v 18. Století, kdy se také prosadilo na tu dobu netradiční pomodoro (rajská jablka), které také Španělé zavedli společně s brambory do Evropy, kdy Kryštof Columbus v roce 1492 objevil Ameriku. To ještě netušil, jaké dalekosáhlé účinky bude mít jednou jeho objev. Navzdory všem tvrzením se dnešní pizza zrodila pod Vesuvem: není to žádná náhoda, protože na úrodné nížině na sever od Neapole se pěstuje San Marzano, podlouhlá odrůda rajčat, ze kterých se vyrábí ta nejlepší rajská šťáva, která se přidává, i na špagety a celou řadu italských jídel. Třebaže se rajčata pěstovali zpočátku jen jako okrasná rostlina, později však znamenala pro evropský jídelníček skutečnou revoluci.  Těsto má každá pizzerie vyvinuté podle svých zvyklostí. S výrobou těsta měli Italové velké zkušenosti již dříve, když vyráběli tzv. Focaccia (fokáča), chléb "chudých“ (placka dělaná na ohni). Potom už stačilo recept na Focacciu jen trochu upravit, potom natřít těsto pomodorem a mohla tak vzniknout první pizza.

Když pojedete vlakem či autem po dálnici z Říma do Neapole, uvidíte na posledním úseku cesty pastviny a na nich velká stáda pasoucích se buvolů, z jejichž mléka se vyrábí další důležitá součást pizzy: měkký sýr mozzarella. Buvolí mléko je velmi tučné a také drahé, proto se v drtivé většině případů mozzarella vyrábí z mléka kravského, ale není pochyb o tom, že z buvolího mléka je sýr mnohem chutnější. Pizza v Itálii byla a je nadále lidovým a levným jídlem, v porovnání s Českou Republikou tam stojí některé druhy pizz i dvojnásobek naší ceny.
V Itálii je až na 22 tisíc pizzerií. Každá pizzerie má své speciality. Přidávají se kusy klobás, různé druhy sýrů, salámy, ryby atd. Každá pizzerie má 5-10 specialit.
Našimi specialitami je především pizza č. 16 Quattro formaggi (čtyři druhy sýra), pizza č. 22 Prosciutto cotto, pancetta e mais (chutná pizza se šunkou, slaninou a sladkou kukuřicí), pizza č. 21 Pollo (výborná kombinace kuřecího masa, česneku a smetany), pizza č. 23 Casalinga (česky Hospodyňka – co dům dal), pizza č. 24. Vienna (Vídeňská s klobásou) a pizza č. 32 Salami (variace tří druhů uzenin).
Když se v Itálii řekne ,,jdeme na pizzu“, tak je to jako když se u nás řekne ,,jdeme na pivo“. Mnoho Italů si rádi dávají k pizze vychlazené pivečko a nikoliv víno. V případě pizzy se názory Italů různí: někteří ji mají rádi "alta", tj. se silnější, měkčí vrstvou těsta (také velmi oblíbená v Americe), jiní zase "bassa", nízkou, která je křupavá. Je také dobré vědět, že existuje "pizza tonda" (ta je kulatá, a přinesou Vám ji přímo ke stolu) a "pizza a taglio" (to je pizza k rozkrájení, krájí se na výseče či čtverce nebo obdélníky). V každé pizzerii či kiosku vám ještě nabídnou "calzone" (punčocha). Je to stejné těsto jako u pizzy, ale náplň je do něho zabalena.
Proto je jasné, proč pizza, podobně jako špagety, slaví ve světě takový úspěch: každý si ji může udělat podle své chuti.
Pozor! Pizza však vždy nemusí znamenat něco k jídlu. V obrazné lidové italštině má i jiné významy: "Che pizza!" (doslova: "to je pizza" znamená "to je ale otrava!". "Gli ho dato una pizza" (doslova: "dal jsem mu pizzu" znamená "jednu jsem mu vrazil").

Pizzu zavážíme ZDARMA ve Žďáru nad Sázavou a do Hamrů nad Sázavou.
Příplatková taxa za dopravu mimo město je 8,-Kč/km. Zahrnuta je cesta k Vám i zpět. Rozvoz do obcí vzdálených nad 15 km závisí na dohodě s obsluhou pizzerie.